onsdag 28 mars 2012

Gi Metoden

När man bantar, är det en sak som brukar göra att man slutar....Vad? Jo, man orkar inte gå runt och vara hungrig. Gå runt och drömma om mat som man vill, men inte får äta...Det funkar inte i längden.

Det är en av de största anledningar till varför just GI metoden är så framgångsrik. GI står för Glykemiskt Index och är ett måttsystem för hur snabbt olika födoämnens kolhydrater bryts ner av kroppen. Högt GI så bryts det ner snabbt och lågt så bryts de ner sakta. Högt så blir man helt enkelt fortare hungrig igen och med lågt så behåller man mättnads känslan längre. Så enkelt är det.

Citat från hemsidan: Det är inte meningen att du ska undvika fett och proteiner när du använder dig av GI metoden. Dessa ska istället intas i en lagom mängd, vilket gör att din ämnesomsättning blir balanserad och lite långsammare. Det är också viktigt att du dagligen motionerar, med hjälp av den motionsmetod som du föredrar. Det spelar ingen roll om du promenerar, springer, styrketränar, dansar eller klättrar, så länge du får din dagliga träning tillgodosedd.

Det är viktigt att tänka på med Gi, är att det är inte en bantningsmetod, utan snarare en livsstil. Tanken är inte att man ska äta så ett tag och sedan sluta, utan att man ska ändra sina vanor och därmed gå ner i vikt som en bonus.

Jag tänker såhär, om man mår så himla bra, varför inte testa? Man kan ju börja lite och se vad man tycker om de recept som finns. Här är ett jag hittade när jag googlade på GI recept.

Riktiga hälsovåfflor gjorda av bland annat dinkelmjöl och havrekli. Jättegott alternativ till vanliga våfflor!
Hälsovåfflor

8-10 st

100 g Arla smör
3 1/2 dl siktat dinkelmjöl
1 dl havrekli
1 1/2 dl rostade solroskärnor
1 dl linfrön
2 krm salt
1 tsk bakpulver
4 1/2 dl Arla Ko® mjölk
2 ägg

Tillbehör:
250 g KESO® cottage cheese
4 dl tinade eller färska blåbär

Gör så här

Smält smöret och låt det svalna. Blanda mjöl, kli, frön, salt och bakpulver. Vispa i mjölk, ägg och smör till en slät smet. Hetta upp våffeljärnet. Pensla laggen första gången med lite smör. Häll i smet och grädda våfflorna gyllenbruna.
Servera dem direkt med cottage cheese och blåbär.

Läs mer om GI metoden och kolla om det skulle passa dig. Varför inte liksom?

2 kommentarer:

  1. Jag tycker du absolut ska testa! Det som är bra med GI är att man drar ner på kolhydraterna och det har många stora fördelar. När jag drog ner drastiskt på kolhydraterna så blev jag mycket, MYCKET bättre i min mage! Däremot har jag inte uteslutit dom helt som man gör enligt LCHF, tränar man mycket, speciell tung träning behöver kroppen en viss mängd kolhydrater, oavsett vad alla LCHF-gurus säger. Jag tycker Fredrik Paulun har en himla klok syn på kost, spana in hans hemsida! http://www.paulun.se/

    SvaraRadera
  2. Hej! Missa inte Baby pi-tävlingen! Bara några dagar kvar att vara med nu! http://138kvadrat.blogspot.se/2012/03/missa-inte.html

    SvaraRadera